Talent @ ALTEN: Marieke

Talent at ALTEN Marieke
20/08/2019

“Mijn leven is één groot design project”

Interview Marieke Acquoij door Gwen Calluy

Marieke is bijna een jaar geleden, op 1 september vorig jaar, begonnen bij ALTEN als Business Manager voor de unit Technology in Eindhoven. Ze kende ALTEN al een beetje, omdat ze eerder naar de rol van Test Engineer geïnformeerd had, maar ze was bang dat die baan te veel focus op het technische vlak zou hebben. Tegelijkertijd was consultancy voor haar ook een vakgebied dat een zakelijke, formele reputatie had. Voor ALTEN blijkt dat niet waar, er heerst juist een warme, nuchtere sfeer waarbij veel mogelijk is, als je zelf maar initiatief neemt.

Stap 2 gesprek met BMsZo vond ze bijvoorbeeld dat de werkzaamheden van Test Engineers soms niet zo duidelijk gecommuniceerd werden naar bedrijven en potentiële test engineers. Ze bekeek het probleem vanuit haar design achtergrond en kwam zo op het idee om de rol met infographics beter vorm te geven. Marieke’s achtergrond is namelijk ‘ontwerp’. Al op de middelbare school vond ze de creatieve vakken het leukst. Ze moest kiezen of ze die met een Alpha- of Beta-insteek ging vervolgen. Techniek bleek haar beter te liggen dan taal. De opleiding Bouwkunde in Eindhoven leek die combinatie van creativiteit en techniek te kunnen bieden. Eindhoven was wel een grote stad voor iemand uit een klein dorpje uit de Achterhoek, maar niet zoals de Randstad. Vooral interieurdesign met een praktisch doel fascineerde haar. Ze nam de minor Industrial Design erbij en dat werd later ook haar Master. Een belangrijk deel van de studie lag op het vlak van requirements: op zoek naar de behoefte van de gebruiker, waarbij interviews, maar ook observatie belangrijke gereedschappen zijn.

Voor Marieke was het belangrijker dat haar design mensen gelukkig maakte dan dat het er mooi uitzag (dat moest ook wel, natuurlijk). Ze ontwierp een ruimte voor in de muur waar mensen zich even konden afzonderen. Via bewegende kussens  werd een rustgevende beweging nagebootst die lijkt op een natuurlijke ademhaling. Het was een coconnetje waar men snel tot rust kon komen. De mogelijkheden van IOT, het koppelen van informatie en systemen die uiteindelijk tot echte smart homes leiden, fascineerde haar en ze vond een baan bij zo’n project. Daar ging ze als UX researcher aan de slag. Aan de ene kant was ze bezig met het verzamelen van de requirements, aan de andere kant deed ze acceptatietesten om te controleren dat die specificaties ook correct geïmplementeerd waren.

De projecten binnen de domeinen smart homes en smart industries hadden echter vanaf het begin een beperkte doorlooptijd. Gelukkig vond ze al snel een nieuwe job bij een UX bureau in Utrecht dat zich voornamelijk op informatie-architectuur voor websites richtte. De werkomgeving vond ze fantastisch en wat er gedaan werd, was echt interessant, maar het was helaas niet helemaal wat Marieke zocht: ze wilde graag meer face 2 face contact met mensen en wilde dichter op de innovatie/techniek zitten. Dat, gecombineerd met het vele reizen door het hele land, zorgde ervoor dat Marieke verder ging kijken. En toen kwam ALTEN in beeld.

ALTEN MariekeZe is hier als beginnend Business Manager natuurlijk niet direct in het diepe gegooid, maar heeft wel snel een paar grote accounts van haar collega overgenomen. Daarnaast is ze ook zelf op zoek gegaan naar nieuwe, leuke klanten via haar netwerk en cold calls. Daarmee heeft ze zowel nieuwe klanten als leuke opdrachten weten binnen te halen. Tegelijkertijd probeert ze met blogs op LinkedIn zichzelf op de kaart te zetten zodat klanten naar haar toekomen (de omgekeerde wereld!).

Ook recruitment is een van de activiteiten die Marieke als Business Manager oppakt. Het blijft een uitdaging om goede mensen te vinden, maar recruitment in het testvak gaat haar goed af. Marieke denkt dat dit mede komt omdat er geen duidelijke vooropleiding voor testers is. Je kunt je dus niet op een bepaalde studie richten, maar juist breed oriënteren en zo dat ene pareltje vinden. Je kunt beter naar potentie en ambitie kijken, terwijl het stuk nodige opleiding opgepakt wordt in de masterclasses die ALTEN aanbiedt aan pas afgestudeerden. Zo hebben we regelmatig een mooie groep enthousiaste masterclassers.

De titel van dit verhaal is een direct quote van Marieke. Haar leven is één groot design project en één van de belangrijke onderdelen daarvan is haar huis. Ze is altijd aan het klussen en aan het schuiven. Ze probeert een stuk harmonie te vinden die in de richting van Feng Shui gaat, maar dan wel met een nuchtere, Hollandse insteek. Haar huis is nog niet SMART, maar daar droomt ze voor de toekomst wel van. Een doorlopend thema is ‘rood’, haar lievelingskleur. Daar gaat ze behoorlijk ver mee, want zelfs haar kat, Brul, is een rode kater. Als ze niet in huis bezig is, dan wel in haar tuin, die op een dag een volledig zelfonderhoudende boerderij moet worden. Zover is het nog niet, maar ze is wel al aan het oefenen. Zo heeft ze een moestuintje gehad met een paar plantjes erin: tomaten, pepers en paprika’s (welke kleur denk je dat die hebben?). Korte tijd woonden er twee kippen, rood uiteraard, in haar tuin, maar dat bleek niet zo praktisch in een woonwijk. Ook bleek één van de twee kippen een haan, wat dan weer niet zo fijn is voor iedereen …

ALTEN MariekeBuitenshuis draait alles om dans en sport. Op haar vijfde was ze begonnen met klassiek ballet, maar dat wisselde ze al snel in voor Jazz ballet en later pakte ze street dance en hip hop op. Dat laatste heeft ze een tijd heel intensief gedaan tijdens haar studie. Met haar dansgroep heeft ze in 2013 het NK gewonnen. Tegenwoordig doet ze nog Afro Hip Hop en salsa voor de lol. Haar andere grote sportpassie is voetbal. Dat speelt ze al sinds de middelbare school afwisselend op het veld en in de zaal. Sport is voor Marieke niet alleen een manier om in conditie te blijven, maar ook om met haar vriendinnen te socializen.

Marieke’s leven is een design project en wij zijn heel benieuwd hoe ze haar rol als Business Manager verder gaat ontwerpen.

Share

Dit vind je misschien ook leuk