Talent @ ALTEN: Gwen

Talent@alten Gwen
01/08/2019

Interview met Gwen Calluy: ‘Variatie is motivatie’

ALTEN consultant GwenGwen is geboren in Hulst, ze woont in Utrecht en is al 12 jaar werkzaam bij ALTEN Nederland. In 2006 is ze afgestudeerd in de Geologie aan de universiteit van Utrecht en daarna ‘per ongeluk’ in het vak van consultant gerold. Het is een baan die haar veel variatie biedt, iets wat Gwen erg belangrijk vindt. Momenteel geeft en ontwikkelt zij trainingen, houdt ze zich bezig met coaching, assessments en verbeterprojecten. O ja, en tussen werk en reizen door, schrijft ze ook nog boeken. Op 26 juli jl. is haar tweede boek gepubliceerd: ‘Mist op Malta’. Over Kate, een jonge vrouw die door heel Europa reist om bovennatuurlijke fenomenen te bestrijden. Tegelijkertijd moet ze vechten om haar eigen menselijkheid niet te verliezen.

Hoe ben je erbij gekomen om een boek te schrijven?
“Ik vond lezen altijd al leuk. Dat wilde ik ook proberen. Ik kan me niet anders herinneren dan dat ik verhalen wilde schrijven.

In het begin van de middelbare school heb ik kennis gemaakt met de boeken van Tolkien; boeken vol mysterie en spanning. Ik heb mijn allereerste boek dan ook op middelbare school geschreven. Ik kan je zeggen, die gaat nooit iemand te zien krijgen! Ik kan ‘m niet aanpassen, dan zou ik het volledig moeten herschrijven. Schrijven is duidelijk een ambacht. Je moet het vaak doen om het te leren.”

Kun je iets meer vertellen over de boeken die je hebt geschreven?
“Mijn eerste boek was daadwerkelijk het eerste boek dat ik echt graag zou willen publiceren. Het gaat om Julie, een jonge vrouw die wordt meegesleurd in een wereld waarin heksen, geesten en vampiers normaal zijn. Maar dat betekent niet dat ze zich geen zorgen moet maken over studiepunten en bijbaantjes.

Het is een klein en persoonlijk verhaal. Het gaat niet om het einde van de wereld, maar om een hoofdpersoon die binnen een bepaalde tijd op één plek veel meemaakt. Een aantal van deze dingen is echt gebeurd. Ik heb bijvoorbeeld geput uit gebeurtenissen tijdens mijn studie. Het wil niet zeggen dat ik alles zelf heb meegemaakt, maar ik heb me er wel door laten inspireren.

Het grootste compliment dat ik heb gekregen over mijn eerste boek is dat mensen het heel snel uit wilde lezen. Ik hoop dat dit voor mijn volgende boek Mist op Malta ook geldt.

Mist op Malta is iets groter van opzet; meer detectiveachtig met meer avontuur. De hoofdpersoon (Kate)  heeft een opdracht om de wereld te beschermen tegen magische fenomenen. En daarvoor reist ze heel erg veel. Het verhaal speelt zich dit keer niet op maar één plek af, maar op Malta, in Nederland, Duitsland en  Noorwegen.

Ik hou zelf ook van reizen en nieuwe plekken ontdekken. De plekken in mijn nieuwste boek heb ik ook echt bezocht. Ze hadden wellicht alleen een andere naam. Als ik ergens ben geweest, vind ik het ook heel erg leuk om de plek te verwerken in een verhaal. Het dorpje in mijn boek bestaat niet echt, maar het bevat wel elementen van allerlei plekken op Malta waar ik ben geweest. “

Waarom heb je voor dit genre gekozen?
“Ik heb mythologie altijd al interessant gevonden. Ik las ook vaak boeken in dat genre. Ik maakte kennis met Tolkien, Robert Jordan, enz. Ik hou er wel van om een band met de realiteit te houden.

De allereerste roman die ik geschreven heb op de middelbare school was echt puur fantasy. Wat mij tegen staat, is dat dit soortALTEN Gwen verhalen meestal gaat  over het einde van de wereld, het gevaar en wat er op het spel staat, is heel groot. Ik hou meer van een verhaal in een iets kleinere en persoonlijkere setting. Ik hou van meer ‘police procedures’ en detectives. Dan kom je al snel uit op moderne fantasy; een verhaal dat zich afspeelt in de huidige, moderne wereld met magische elementen er omheen.

Bijvoorbeeld Kate in mijn nieuwe roman: het ene moment is zij mens, het andere moment is zij vampier. Daar moet ze mee leren omgaan. Dat is een interne strijd die veel mensen kennen, hoewel  niet letterlijk, natuurlijk. In mijn verhalen kun je metaforen ontdekken in de magische elementen. Iedereen kan zich erin herkennen. Mensen gedragen zich nou eenmaal anders in de ene setting dan in een andere.”

Welk doel heb je met het schrijven van boeken?
“Mijn doel is om een leuk boek te schrijven. Waarvan mensen het ook echt leuk vinden om het te lezen. Met schrijven kan ik de ervaringen van de wereld verwerken. Het geeft structuur aan mijn fantasie en is een heel erg leuke creatieve uiting. Het voelt goed om iets te maken.”

Schrijven is één ding, maar publiceren een andere. Hoe heb je dat aangepakt?
“De eerste draft van een boek gaat best snel. Dat vloeit er redelijk snel uit. Dan ga je heel veel schaven en aanpassen, redigeren. In mijn directe omgeving heb ik een aantal schooljuffen, die ik vraag om mijn boek door te  lezen. Dat helpt alvast met de taalcontrole. Je mist zelf soms dingen. Ook in de context en verhaallijn. Voor mij is dat vanzelfsprekend, maar anderen die het lezen, hebben die context niet. Dat kan verwarrend zijn.

Dan ga je het proberen uit te geven. Dat is best lastig. Mijn genre (moderne fantasy) is relatief klein in Nederland. Je moet dus net de juiste uitgever op het juiste moment zien te vinden.

Gelukkig is zelf uitgeven steeds makkelijker, dus heb ik daarvoor gekozen. Dit kan via een platform dat is opgesteld door verschillende uitgeverijen (Brave New Books, red.). Het platform helpt je de juiste stappen te nemen, zoals het aanvragen van een ISBN nummer en ze zorgen ervoor dat je boek via de juiste kanalen wordt aangeboden, zoals via Bol.com en Kobo.

De grootste investering is tijd. Het gaat mij om het schrijven, dat is primair mijn hobby. Het uitgeven is een leuke bijkomstigheid.”

Zie je overeenkomsten tussen je werk bij ALTEN en het schrijven van een boek?
“Mijn werk en mijn hobby zijn echt twee verschillende dingen. In mijn huidige rol ben ik vooral bezig met het verbeteren van dingen, ik ‘maak’ niet echt iets.

ALTEN is mijn eerste werkgever, maar het is een goede match gebleken. Ik heb het nog steeds naar mijn zin. Mijn rol verandert steeds. Eerst heb ik geprogrammeerd, daarna ben ik teamleider geweest, heb ik teams opgezet en ben ik ook cursussen gaan ontwikkelen.

ALTEN Gwen Mist op MaltaOp dit moment zou je mijn baan in twee stukken kunnen verdelen. Het ene is het menselijke gedeelte, dus het geven van trainingen en coaching en het begeleiden van mensen. Aan de andere kant doe ik grotere assessments en verbetertrajecten bij bedrijven. Ik help bedrijven om hun processen te verbeteren, zodat ze hun doelen kunnen bereiken. Vervolgens help ik ze om de aanbevelingen te implementeren.

Ik houd in mijn werk altijd een bepaalde professionele afstand. Als je bezig bent met het verbeteren van iets, moet je uiteraard wel de drive hebben om het product of de organisatie beter te willen maken, maar het kan nooit heel erg op de persoon gericht zijn. Je houdt altijd een bepaalde afstand. Ik doe mijn uiterste best om het goed te doen. Maar, wanneer men niet naar mijn advies kan of wil luisteren, dan houdt mijn verantwoordelijk op. Bij het schrijven van een boek, dompel je jezelf helemaal onder in een fictieve wereld.”

Heb je al plannen voor een volgend boek?
“Ik ben al bezig met een volgend boek, of moet ik zeggen ‘boeken’. De 1e draft van het vervolg op Kalenderjaar is af. Ik wil graag nog een boek schrijven in het Engels en heb ik nog zoveel plots in mijn hoofd zitten, waar ik graag iets mee wil doen. Kortom, ik ben voorlopig nog niet uitgeschreven.”

Gwen Calluy
Schrijfster, reiziger en consultant

 

Mist op Malta is sinds vrijdag 26 juli 2019 verkrijgbaar via bol.com en het CB onder ISBN 9789402189209 (druk) en ISBN 9789402194340 (e-book).

 

Share