DevOps Days 2019

ALTEN Hans bij DevOpsDays
11/07/2019

Onlangs vonden de DevOpdays weer plaats in Amsterdam. De ‘DevOpsdays’ is, sinds de oprichting in 2009 door Patrick Debois, een jaarlijks terugkerend event. Het driedaagse congres is langzamerhand uitgegroeid tot een wereldwijd evenement, met ieder jaar veel aandacht voor de nieuwste technieken en toepassingen in de DevOps wereld. Containertechnologie, serverless en Cloud zijn al een aantal jaren een hot topic. Uiteraard was Business Manager Hans hierbij aanwezig en het viel hem dat best wat sprekers zich richtte op open standaarden en cloud lock-in. Hier zijn terugblik:

ALTEN DevopsDays 2019De wereld van Informatie Technologie heeft zich na de 2e wereldoorlog razend snel ontwikkeld, vergelijkbaar met de industrialisatie, maar dan nog een aantal factoren sneller! Waar eerst rekenkracht thuis op de eigen PC kwam, groeit de afgelopen jaren juist de rekenkracht en opslag in de cloud. Cloud-ontwikkeling biedt ongekende mogelijkheden. Je hoeft niet zelf meer vooraf te investeren in hardware en de meeste cloud-leveranciers bieden ook nog mogelijkheden om dienstvormen af te nemen, waardoor de installatie-, configuratie- en inrichtingstijd drastisch afneemt. Dat dit ook een keerzijde heeft, is aannemelijk. Cloud-leveranciers als Amazon (AWS), Microsoft (Azure) en Google (GCP) gebruiken geraffineerde verdienmodellen voor bovenstaande dienstverlening. Eenmaal gekozen voor één van bovenstaande leveranciers kan dit vele risico’s met zich meebrengen.

De keuze om ‘naar de cloud’ te gaan kan heel snel genomen worden als eenmaal de koudwatervrees over is en de interne security-medewerkers, soms stampvoetend, toegeven aan de grote vraag naar dit nog relatief nieuwe fenomeen. Met een creditcard zet je virtuele machines aan of neem je andere Platform (PaaS) of Functionele (FaaS) diensten van deze partijen af. Wanneer je dit als bedrijf wat serieuzer aan gaat pakken, zal je zien dat het toch complexer is dan je vooraf gedacht had. Daarnaast past iedere cloud-leverancier eigen technologie toe met eigen toolsets, waardoor het vinden van personeel om dit in de lucht te brengen en te houden ook een uitdaging is, vanwege de krapte op de IT-markt. Wanneer je bovenstaande allemaal voor elkaar hebt, kan je gebruik maken van alle cloud-voordelen, zoals flexibiliteit, schaalbaarheid en lagere kosten … toch?

Klopt, mits goed over nagedacht kun je voordelen halen uit het werken in de cloud. Je kunt in je eigen datacenter simpelweg niet op tegen de grootmachten in de cloud-wereld op praktisch alle fronten: rekenkracht, schaalbaarheid, flexibiliteit, efficiency, etc. Toch kleeft er een groot nadeel aan het verplaatsen van al je IT-systemen naar één van bovenstaande cloud-spelers. Namelijk het vastzitten aan de cloud-leverancier in een zogenaamde lock-in.

Een van de sprekers, Eric Han (@radio_eric) van Portworx, gaf in zijn talk aan dat de cloud-wereld ontzettend veel gelijkenissen kent met de opkomst van deEric Han op devopsdays energie-industrie. Uiteindelijk draaide die industrie om het ‘hebben’ van de standaard waarmee je gebruikers aan je kon (vast)binden en behouden. Dit betekent dus dat je als gebruiker vast zit en dat uitstappen praktisch niet mogelijk is of tot hoge, niet in te schatten kosten kan leiden.

Eric Han stelt voor dat naast technologie als Containers (Docker, Kubernetes) om meer platformonafhankelijk te kunnen opereren, het ook nodig is dat de DevOps community (lees: ook de bredere IT-wereld) er goed aan doet om zich te verenigen en de cloud-leveranciers open standaarden op te leggen. De macht die nu bij de cloud-leveranciers ligt, moet zich verplaatsen naar de community, de gebruikers dus! Interessante gedachte. Nu nog de vraag hoe je dit precies kunt organiseren bij mensen die werken op verschillende plekken, verschillende bedrijven en over de hele wereld …

Hans Beugelink
Business Manager Digital Enterprise

Share

Dit vind je misschien ook leuk