Mark in Vietnam

ALTEN Mark en collega's
04/06/2019

Werken in Vietnam

Werkplek ALTEN Mark VietnamIk werk nu ongeveer anderhalf jaar als Testanalist bij het overheidsorgaan dat verantwoordelijk is voor de rijbevoegdheid. We werken hier in meerdere scrumteams aan een bepaald type software dat de rijgeschiktheid beoordeelt. Een van deze teams opereert vanuit Vietnam. Ik test de software die zij opleveren en help bij het verduidelijken van de business requirements.

Toen de opdrachtgever mij vroeg om voor een nieuw te bouwen stuk functionaliteit naar Vietnam te reizen om daar nauw samen te werken met de Vietnamese collega’s, hoefde ik niet lang na te denken. Gedurende twee weken heb ik vanuit het kantoor in Ho Chi Minh City gewerkt.

 

Wat het verschil maakt

Wanneer je meedraait op de werkvloer, merk je pas echt hoeveel makkelijker het is om face to face dingen uit te kunnen leggen, dan per e-mail of postduif. Normaal gesproken hebben we vanuit Nederland daily stand up meetings via Skype. Maar, doordat je elkaar tijdens een bezoek persoonlijk leert kennen, worden barrières kleiner. Denk bijvoorbeeld aan het stellen van vragen of iemand ‘achter de broek aan zitten’. Voorheen wachtte mijn collega’s geduldig mijn antwoord op hun mail af, terwijl ze zonder mijn antwoord niet verder konden met hun werk. Zo belden ze me niet om te vragen waar het antwoord bleef, maar dat is nu verbeterd.

We hebben in Vietnam dan ook, behalve toelichting gegeven op de nieuw te ondersteunen ALTEN Mark bowling Vietnambedrijfsprocessen, ook ter plekke Scrum meetings, zoals retrospectives gehouden. En natuurlijk hebben we ook veel aan teambuilding gedaan, zowel onder als na werktijd.

Over verschillen gesproken; wat mij is opgevallen tijdens mijn bezoek aan Vietnam is hoe men de pauzes doorbrengt. Natuurlijk wordt er wat gegeten, maar ook geslapen … Dan gaan de lichten op kantoor uit en gaat men even een powernap doen van een uurtje. Dat zouden we in Nederland ook moeten invoeren.

Business Requirements

Als Tester valideer je software ten opzichte van de eisen en wensen van de business. Het is van groot belang dat deze business requirements specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden (SMART) beschreven zijn. Als Tester kun je pas een oordeel vellen als je zelf goed weet hoe de software zou moeten werken. Hiertoe stel je vragen aan business analisten of de product owner.

SMART requirements zijn extra noodzakelijk wanneer je de software off shore laat ontwikkelen. Als een project dan ook nog eens een agile werkwijze volgt, wil je niet alles uitschrijven in functionele ontwerpen. Daarbij kunnen vertalingen ook nog wel eens voor onduidelijkheden zorgen. Het is dus goed om zo af en toe persoonlijk contact te hebben met je collega’s in het buitenland.

Verlenging

Zo’n kans om voor je werk naar het buitenland te gaan, krijg je niet elke dag. Ik wilde er dus het beste van maken en ben daarom een weekje langer gebleven om meer van het land te zien. Ik heb o.a. de tunnels uit de Vietnamoorlog bezocht en heb een tijdje doorgebracht in een kleine kustplaats. Ik was nog nooit in Azië geweest, dus dit was voor mij allemaal nieuw. Al met al een mooie ervaring.

Vietnam strandVietnam

Mark van der Linden
Testconsultant

Share