Pascal’s Testimonial

Testimonial ALTEN Pascal
20/05/2019

“In 2011 ben ik bij stom toeval het testvak (en de consultancy) ingerold omdat een vriend mij wees op een vacature bij een van de grotere dienstsverleners. Na daar enkele jaren ervaring te hebben opgedaan, heb ik eind 2013 de overstap gemaakt naar het toenmalige EclipseIT, nu ALTEN. Ook al is dit een groot bedrijf, er is voor de consultant gelukkig weinig veranderd. Iedereen gaat nog even amicaal met elkaar om en er wordt veel gedaan om de band hecht te houden.

Via ALTEN ben ik op een aantal hele leuke projecten terecht gekomen. Zo heb ik onder andere bij een bedrijf gewerkt dat offshore-machines maakt voor grote bedrijven. Denk aan zaken als kadekranen en pijplegtorens voor op schepen. Hier was het testen even anders dan anders. Hier werd het namelijk tastbaar. Zo werd de apparatuur in de hal in elkaar gezet, terwijl je als tester aan je bureau bezig was met de software. Op je systeem draaide je een simulatie van de machine, het bedieningspaneel en de PLC (Programmable logic controller, de machinetaal). Als je wilde, kon je zo de hal in lopen om te kijken hoe iets daadwerkelijk in elkaar zat. Zodoende kon je zien wat bepaalde (bedienings)handelingen voor gevolgen konden hebben. Vaak heel interessant allemaal en soms heel erg handig om zo een obscuur testgeval te ontwerpen dat volgens de specificaties mogelijk was. Uiteindelijk ging de olieprijs omlaag en dan gaat het minder in de offshore-business. Mijn opdracht liep daardoor ook op z’n einde.

Daarna ben ik aan de slag gegaan bij een grote bank in Utrecht, waar ik het ondertussen alweer ruim 3,5 jaar heel erg naar mijn zin heb. Hier ben ik gestart in een scrumteam dat alleen aan bouw- en testwerk deed. Eigenlijk wat het gros van de scrumteams binnen de IT doen. Ondertussen heb ik daar het gehele traject doorgemaakt om volledig te transformeren in een full blown DevOps team.

Kort na mijn starten vond de bank het namelijk een goed idee om “DevOps te gaan doen”. Niemand had op dat moment enig idee wat het inhield, maar na een grote kickoff zaten er ineens functioneel applicatiebeheerders (FAB-ers) in de teams, kregen we functionele mailboxen en werden mensen met vragen sneller naar ons doorgestuurd. Er kwam dus ineens meer beheerwerk bij vanwege de hogere verantwoording, maar ook in het kader van T-shaped zijn, moesten we natuurlijk de werkzaamheden van de FAB-er kunnen opvangen.

Langzaamaan vonden we steeds beter onze draai in deze nieuwe opstelling en met de nieuwe werkzaamheden, maar net toen we vonden dat het best aardig ging, werden er weer nieuwe teamleden aan de teams toegevoegd. Ditmaal kwamen de technisch applicatiebeheerders (TAB-ers) erbij. Dit ging gepaard met de wens van de business om High Performance Teams te worden. Kortom, we kregen wederom extra verantwoording, en moesten we alles nog sneller doen. Wederom dus een stijl leertraject om ook technisch applicatiebeheer te leren. Dit betekende anderzijds ook vele acties die ondernomen werden om het werk te vergemakkelijken door zaken te automatiseren en slimme dashboards te maken om snel relevante informatie op af te lezen.

Op dit moment beginnen we weer een beetje onze draai te vinden, maar staat er alweer een grote kickoff op de agenda waarin de business ons wil laten weten waar we naartoe gaan. Het blijft dus uitdagend, ik ben benieuwd …”

Share