Verrijk je team met een Devsigner

Ik hoor je denken; een devsigner, wat is dat nou weer…? Een devsigner kun je zien als een user experience (UX) designer met front-end development skills. Of een front-end developer met UX skills. Welke mix je ook kiest, het is een teamplayer die de grens weet te vervagen tussen een designer en een developer en gelijktijdig vecht voor de beste gebruikerservaring in het eindproduct.

Belangrijke kenmerken van een devsigner zijn affiniteit met code en een diepgaande kennis van het (front-end) platform waar het product op gebouwd gaat worden. Kennis van het ontwikkelplatform is onmisbaar bij het communiceren van je ontwerpen aan developers. De UX designer maakt hiervoor vaak een design spec, waarin layouts, afmetingen, kleuren, animaties en interacties worden beschreven. Developers vinden deze specs vaak fantastisch. Maar er is veelal een verschil tussen hoe een ontwerp in Photoshop wordt gedefinieerd en hoe een developer het moet implementeren en daar kan miscommunicatie zorgen voor flinke vertragingen. Op elk development platform is er weer net een andere manier om bijvoorbeeld een kleuren-gradiënt, of de verschillende keyframes van een animatie, te definiëren. De efficiëntie van je team zal enorm vergroten indien de designer zijn ontwerp kan specificeren in het juiste framework.
Een devsigner gaat een stap verder door een flink stuk van het front-end development zelf op te pakken. Als de designer zijn eigen ontwerp kan implementeren, hoeft de design spec minder uitgebreid opgesteld te worden. Dit spaart in de praktijk enorm veel tijd dat dan weer besteed kan worden in het verbeteren van het product.

 

Die kennis van het platform waarvoor je ontwerpt zal er ook voor zorgen dat je designconcepten op een pragmatische manier kunt inschatten. Zo kun je een goede afweging maken tussen de winst voor de gebruikerservaring en de benodigde development effort. Als devsigner zal je net als elke designer vechten om de beste gebruikerservaring neer te zetten, maar er moeten soms ook harde keuzes gemaakt worden ten aanzien van het projectbudget. Dan is het maar beter dat je weet dat je geen tijd verspilt met designconcepten die te complex zijn om het te redden tot het eindproduct.

Het grootste voordeel wat ik zelf heb ervaren als devsigner is dat ik zelf garant kan staan voor de ‘finishing details’ in het eindproduct. In de praktijk komt het maar al te vaak voor dat developers al druk genoeg zijn met het bouwen van features, het oplossen van bugs en het optimaliseren van performance. Dit betekent vaak dat er te weinig tijd over blijft voor de details uit de conceptontwerpen. Deze details kunnen echter wel het verschil maken tussen een goede, of een spetterende gebruikerservaring. Als je als devsigner deze details zelf kan implementeren, kun jij ervoor zorgen dat deze details het toch redden tot in het eindproduct.

Bij de technische bedrijven die nu pas de eerste stappen nemen richting UX adoptie, zal de devsigner snel een plek binnen het team vinden. Stel je voor dat je als team nooit een focus op de user interface hebt gehad en je developers zijn vooral sterk op het gebied van backend. Nu blijkt dat je product een nieuwe user interface gaat krijgen, en je wilt dat die kwalitatief gezien op hetzelfde niveau ligt als wat je klanten gewend zijn van je backend performance. Je wilt dan iemand in je team die zowel nadenkt over de gebruiksvriendelijkheid en de vormgeving van je UI, maar ook hoe de front-end het beste geïmplementeerd kan worden en kan worden aangesloten op de backend. Een devsigner kan dit dus in z’n eentje en is dus een efficiënte optie om je nieuwe UX-visie werkelijkheid te laten worden.

Bij ALTEN erkennen wij het belang van de een UX designer met technische skills en wij willen u graag helpen om te kijken hoe we user experience design kunnen integreren in uw ontwikkelproces. Bent u benieuwd naar hoe we dit voor u kunnen doen, neem dan gerust contact op. Aan de hand van een gesprek of een quick scan kunnen wij bepalen wat de beste strategie voor uw toepassing is.

Ben je als UX Designer enthousiast geworden over dit verhaal en ben je benieuwd naar de uitdagingen die ALTEN je kan bieden? Stuur dan een berichtje of bel ons op. We komen graag verder met je in contact!

auteur: Dave Senden UX Consultant

Tag
UX

neem contact op

*verplichte velden

Dynamische User Interfaces

‘It depends…..’  Als je ook maar enige tijd met een ontwerper hebt doorgebracht, heb je dit vast en zeker meerdere [...]

UX is not just about pixels

In my work as interaction designer I get a lot of questions about the definition and meaning of UX (design). [...]

Nieuwste vacatures

73 services