Marco, business manager Alten

Mijn baan als (jr.) Business Manager

Business Manager bij ALTEN

ALTEN komt graag in contact met ingenieurs die een stap naar management willen maken in de rol van Business Manager. Maar wat houdt deze rol nu eigenlijk in en wanneer ben je geschikt voor deze rol? Lees het verhaal van Marco over zijn ervaringen als junior Business Manager.

Van Software Engineer naar Business Manager

Marco: “Als business manager bij ALTEN werk je in een hecht team met andere collega Business Managers in een unit. In mijn geval ben ik werkzaam voor de unit Technical Software Zuid, in Eindhoven. Samen met mijn collega’s ben ik de spin in het web tussen de klanten en de consultants”.

“Ik heb een 360 graden rol, waarin ik verantwoordelijk ben voor nieuwe business, uitbouwen van bestaande business, recruitment van nieuwe medewerkers (samen met de recruiter) en ook de projectbegeleiding van de door mij verworven projecten.”

Daarnaast heb ik een HR-rol naar de consultants in mijn team. Ik voer voortgangsgesprekken, beoordelingsgesprekken, klantevaluaties, maar tegelijkertijd ben ik ook het aanspreekpunt bij persoonlijke vragen of bij ziekte. Bij ALTEN zijn al deze taken gegoten in één rol, die van business manager”.

Hoe werd ik van Software Engineer een Business Manager?

“Mijn eerste commerciële ervaring deed ik op tijdens mijn bijbaan in de consumenten elektronica, waarin verkopen en adviseren centraal stond. Na mijn eerste technische opleiding tot Middenkader Engineer Technicus, heb ik de Bachelor opleiding Elektrotechniek gevolgd, met als specialisatie Industriële automatisering. Tijdens mijn opleiding heb ik meegedaan aan ‘Student Company’ waarin ik met medestudenten een echt bedrijf heb opgezet, van ondernemingsplan tot financieren en daadwerkelijke verkoop.
Na mijn opleiding ben ik aan de slag gegaan als PLC Software Engineer en na een jaar begon toch mijn commerciële hart sneller te kloppen en wilde ik hier meer mee gaan doen. Dit heeft er toe geleid dat ik op de service afdeling ben gaan werken van een machinebouwer. Hier kon ik naast mijn technische skills ook ervaring opdoen met klantcontacten, opstellen van offertes en software projecten begeleiden van machines die in bedrijf werden gesteld of een retrofit ondergingen. Van hieruit heb ik de overstap gemaakt naar ALTEN om als business manager aan de slag te gaan. Ik ben zelf in contact gekomen met ALTEN op één van de recruitment-events die ALTEN organiseert. Bij mijn zoektocht naar een meer commerciële rol had ik deze goede ervaring nog in mijn achterhoofd. Toen ik de vacature voor Business Manager zag, waarbij commerciële ervaring een vereiste was, heb ik contact opgenomen met Romy”.

“Door mijn technische achtergrond ben ik in staat vakinhoudelijk te sparren met de opdrachtgevers en onze consultants, wat belangrijk is voor deze rol. Je houdt dus volop connectie met de techniek.”

De eerste maanden van een business manager

“Voor een beginnend Business Manager is het van belang om te beschikken over een goede dosis doorzettingsvermogen en positieve energie. ALTEN doet aan ‘coaching on the job’, want je leert het beste in de praktijk en dit geeft ook het snelst resultaat. In het begin is het van belang om je netwerk op te bouwen. Dit houdt in dat je, zeker in het begin, veel bezig bent met telefonische acquisitie, netwerken en het bezoeken van (potentiele) klanten. Er moet een vertrouwensband ontstaan tussen jou, je klanten en de consultants. De grootste kik geeft het dan ook als langzaam de eerste opdrachten binnen beginnen te komen, telefoongesprekken resulteren in afspraken, afspraken leiden tot concrete vragen en je netwerk en je team zich gestaag uitbreiden. Uiteraard worden deze successen gevierd met je collega’s. Je staat er tenslotte niet alleen voor en samen zorg je ervoor dat het een succes wordt voor jou, de unit én de consultants.”

Ben je enthousiast geworden door het verhaal van Marco over de rol van Business Manager? Neem dan contact op met Romy Wachtmeester via e-mail of mobiel: +31(0)6 5321 1954.

Bekijk de vacature voor (aankomend) Business Manager hier.

int_170731_digital_do you want to be a manager_6_LI

Tag
baan, sales