Zijn een testmanager en een projectmanager uitwisselbaar?

Ard KramerJe ziet ze veel langskomen op LinkedIN, projectmanagers die zich net zo makkelijk als testmanagers durven te ‘verkopen’. En misschien is verkopen ook wel het goede woord want blijkbaar zijn er bedrijven die deze combinatie aanspreekt.  Begrijpelijk vanuit het oogpunt van een manager die graag resultaten wil boeken met zijn projecten. Maar daar heb je toch al een projectmanager voor ingehuurd? Ben je op de goede weg als je ook nog eens een testmanager inhuurt die ook nog eens mee gaat sturen op projectresultaat?

De vraag stellen is hem beantwoorden: het antwoord is namelijk “Nee”. Een goede testmanager vormt het contragewicht voor een projectmanager. Hij (of zij natuurlijk) begrijpt waar de projectmanager mee bezig is maar de testmanager moet ook een bredere blik hebben. In het belang van de organisatie moet hij ook beoordelen of het resultaat van het project niet tegen het belang van de organisatie in gaat. Dit staat natuurlijk bekend als ‘risico management’. Als de projectmanager allerlei snelle oplossing kiest die een bedreiging zijn voor de continuïteit van het bedrijf dan moet het de rol van de testmanager zijn om hier tegenwicht aan te bieden. Door middel van zijn rapportages moet de testmanager in de gelegenheid zijn om de opdrachtgever van het project (en zijn leidinggevenden) advies te geven welke risico er nog in het project en vooral product aanwezig zijn en welke bedreigingen deze vormen. Als er een balans komt tussen de risico’s en het resultaat dan komt het punt dichterbij dat het project naar zijn afronding kan gaan.

Om deze rol te kunnen vervullen moet een testmanager dus ook inhoudelijke testkennis hebben en daarmee bedoel ik niet alleen proces kennis zoals die door een Test Management APproach wordt aangeboden. Een testmanager moet zijn business kennen: met welke product, systeem e.d hebben we te maken? Wat zijn de specifieke risico’s die hiermee gepaard gaan? Wat is het belang in termen van time-to-market versus continuïteit van de markt waarbinnen het product gevoerd moet worden? Dit is belangrijke input voor een goede risico analyse (naast nog allerlei IT gerelateerde risico’s). Als deze inhoudelijk analyse goed is uitgevoerd dan zal de testmanager in staat moeten zijn om die risico’s te vertalen naar een testaanpak waarmee de risico’s  (deels) afgedekt kunnen worden.

Een goede testaanpak bestaat vooral niet uit (een vooraf aantal gespecificeerd) aantallen testgevallen die uitgevoerd moeten worden voordat naar productie kan worden gegaan. Hiermee kun je onvoldoende sturen op voortschrijdend inzicht en bestaat het risico dat je te veel tijd besteed aan het vooraf bedenken van testen terwijl je die tijd beter kunt gebruiken om testen uit te voeren.

Een goede testaanpak bestaat uit het benoemen van (een aantal) testsessies die je wilt uitvoeren om risico’s af te dekken en/of (belangrijke) onderdelen van je product te testen. Hierbij moet de testmanager zijn testers optimaal faciliteren zodat die zoveel mogelijk tijd aan de knoppen mogen zitten in hun testsessies. Hierbij moet je denken aan het regelen van testomgevingen, testdata etc. etc.

Een testmanager moet vervolgens ook in staat zijn de debriefing van zo’n testsessie uit te kunnen voeren, door goed door te vragen; wat en hoe er is getest? wat zijn de resultaten? is het risico voldoende  afgedekt? En zijn er nog extra testsessies nodig zijn om het risico af te dekken? Daarmee kan hij zijn projectmanager en vooral ook zijn opdrachtgever informeren over welke risico’s er nog aanwezig zijn en hoe ‘goed’ het systeem functioneert conform de verwachtingen die er waren en die getoetst zijn bij de (eind)gebruikers van het systeem.

Dit lijken mij toch wezenlijk andere vaardigheden die een testmanager moet hebben in vergelijking met de vaardigheden die van een projectmanager worden gevraagd (en een aanpak die ook uitstekend in een agile/scrum omgeving toepasbaar is).

O ja en die planning die de projectmanager zo graag wil hebben? Die kan toch gelijk de vuilnisbak in, als  er ‘unknown features’ door de tester worden gevonden.

Ard Kramer, consultant

neem contact op

*verplichte velden

‘Testing is hot’, maar wat is ‘hot’ in testing?

Regelmatig krijg ik de vraag wat er ‘hot’ is op het gebied van testen maar meestal moet ik dan toch [...]

Testers zouden eens wat vaker naar de tandarts moeten gaan…

Onlangs moest ik een behandeling bij de tandarts ondergaan waarbij ik geruime tijd volledig aan haar was overgeleverd. Want zo [...]