Waarom ik voor J-Fall gevallen ben

Op 8 november jl. bezocht ik voor het eerst het zogenaamde J-Fall event in Pathe, Ede. Dit evenement wordt georganiseerd door de Nederlandse Java User Group (NLJUG) en is bedoeld voor Java-ontwikkelaars. Als software tester een JAVA-ontwikkelaarsconferentie bezoeken, wat moet je daar nou?! Ik leg het graag uit.

We zien in de markt, en bij het uitoefenen van ons beroep, een steeds sterkere ‘blend’ van werkzaamhenden. Voor mij is dit begonnen in de tijd dat we steeds meer op een Agile manier gingen ontwikkelen. De vroegere ‘ivoren toren automation’ was niet meer van deze tijd en maakte de transitie naar ‘faciliteren van scrum teams met automation’.
De Agile manier van werken is een goede ontwikkeling naar mijn mening, ook omdat mijn eigen werk er alleen maar leuker door is geworden. Dit is iets wat ik me in gesprekken over mijn vak vaak laat ontvallen. Vooral de diversiteit en dynamiek van het Agile automation werkveld spreken me erg aan.

 

Software tester
De rol van software tester is er één waar vaak nog een bepaalde bijsmaak aan zit en waar we als testers nu niet zo snel van af lijken te komen. “Testen is wel super belangrijk, maaaaar laat vooral iemand anders daar voor verantwoordelijk zijn”. In Agile/DevOps zullen we met z’n allen een gezamenlijke verantwoording moeten nemen voor het (zo snel mogelijk) leveren van kwalitatief hoogwaardige software. Vanzelfsprekend vindt hier meer dan een ‘blend’ plaats.

Blend
Wat bedoel ik nou precies met ‘blend’? Dat is dat je meerdere facetten van het vakgebied IT goed beheerst. In mijn geval, als test-automatiseerder, is dat meer weten van Development, Software Architectuur, Cloud en Operations. Dit zijn technische topics en dat is ook waar mijn hart ligt. Dit is natuurlijk voor iedereen verschillend. Wat ik zelf heb gezien is dat het zeker helpt wanner je meer weet van de belevingswereld van anderen uit je team om samen goede oplossingen neer te kunnen zetten.

Even terug naar de conferentie op J-Fall. Bij de workshop Kotlin liet ik ook vallen dat ik tester ben, er werd echt enthousiast op gereageerd en dat deed me wel goed. De reactie was “Leuk! Dan kun je pair sessies doen met programmeurs”. En ja, zo zie ik dat zelf ook graag. De opzet van de workshop verdiende trouwens ook complimenten, het was namelijk in TDD (Test Driven Development) opgezet. Er waren dus voldoende testen aanwezig om de (met opzet) gebrekkige code te documenteren en te laten testen. Goed gedaan dus, Paulien van Alst.

Op de diverse stands waren nog andere leuke apparaten in elkaar gezet met onder andere Technisch Lego, Raspberry PI, enzovoorts. De ‘inner techie’ in me kon zijn hart ophalen.

Ook al is ontwikkelen niet direct mijn vakgebied, via ALTEN kan ik toch een dergelijke inhoudelijke conferentie bezoeken. ALTEN wil haar medewerkers namelijk zoveel mogelijk steunen in hun ontwikkeling. Ook als je niet makkelijk in een specifiek hokje te stoppen bent. Daarom zeg ik #WeAreAlten #PeopleFirst! Wij zijn continu op zoek naar nieuwe collega’s met het talent om zich verder te ontwikkelen in andere vakgebieden. We kijken uit naar collega’s die een passie hebben voor IT en een gezonde dosis interesse in Engineering.

Eric de Graaf
Test Consultant