Ultreïa tester, ultreïa!

Onlangs werd ik gevraagd om wat extra uitleg te geven over Exploratory Testing. De ontwikkelafdeling van het bedrijf dat deze vraag stelde had enige tijd geleden een introductie in testen gehad. Daarbij waren verschillende testontwerptechnieken de revue gepasseerd en exploratory testing vond men het best passen bij de kennis en cultuur van het bedrijf. Er was daarom gekozen om voor alle testen exploratory testing te gebruiken en dus wilde men graag meer uitleg over hoe dat dan toe te passen.

Behalve dat je allerlei vragen kunt stellen over de keuze zelf (waarom deze techniek, wat bedoelt men precies met ‘alle testen’, enzovoort) is het ook interessant om eens stil te staan bij het feit dat men kiest voor één techniek. Ik heb dat namelijk vaker zien gebeuren. Een afdeling waar de testers een cursus hebben gevolgd en de eerstvolgende projecten enkel nog de Classification Tree Method gebruiken. Bedrijven waar alle test protocollen Use Case testen zijn.

Het is natuurlijk niet heel vreemd. Ronduit menselijk om heel eerlijk te zijn. Vasthouden aan wat je weet en kent. Voor testers is dat natuurlijk niet anders. Wanneer je een bepaalde techniek goed kent voelt het ook goed en vertrouwd om deze toe te passen. Loslaten en nieuwe dingen ervaren dat is zoiets als jezelf overgeven aan het onbekende. De film Compostelle brengt dat mooi in beeld. Moderne pelgrims, onderweg via de Jacobsweg. Op weg naar Santiago de Compostella. De meeste zijn aan de tocht begonnen om iets achter zich te laten maar blijken heel veel moeite te hebben om het ook werkelijk los te laten. Dat gebeurt niet na een paar dagen maar pas na vele dagen lopen. Maar daarvoor moet je dus wel op weg gaan. Een weg waarvan niet vast staat waar die naartoe leidt. Wel wat de route is, maar niet wat dat voor jezelf betekent. Wat die weg met je leven doet ervaar je pas wanneer je de weg loopt. Een gedicht in de film omschreef dat als “Gaandeweg ontstaat de weg”.

Het pad brengt de pelgrims bij Santiago. Maar Santiago is dan al lang niet meer het doel van de reis. Nieuwe inzichten, een nieuw levensdoel is wat de reis uiteindelijk oplevert. Nieuwe inzichten. Die krijg je dus wanneer je op weg gaat. Misschien zouden er ook eens wat meer testers op reis moeten gaan. Die ‘oude’ technieken loslaten en nieuwe inzichten op doen. Niet blijven hangen in wat veilig en vertrouwd voelt maar jezelf openstellen voor wat je onderweg tegenkomt. Daarvoor hoef je als tester echt niet de voettocht naar Santiago te ondernemen. Er zijn genoeg andere methodes zoals cursussen volgen, blogs en discussiefora volgen of jezelf weer laten betoveren door testen tijdens conferenties en seminars waar vakgenoten je mee willen nemen in hun eigen ervaringen en pelgrimstochten.

Ultreïa is latijn en betekent zoveel als doorgaan of verder gaan. Het wordt gebruikt als groet door de pelgrims op de Jacobsweg en komt uit het bekendste pelgrimslied uit de Santiago traditie. “Vooruit! Ga verder! Rechtdoor!”. Laat je niet tegenhouden door de weg want gaandeweg ontstaat de weg.

Ultreïa tester, ultreïa!

André Verschelling, senior Test Consultant

Santiago

Ultreïa tester, ultreïa!

Onlangs werd ik gevraagd om wat extra uitleg te geven over Exploratory Testing. De ontwikkelafdeling van het bedrijf dat deze [...]

Ultreïa tester, ultreïa!

Onlangs werd ik gevraagd om wat extra uitleg te geven over Exploratory Testing. De ontwikkelafdeling van het bedrijf dat deze [...]

Nieuwste vacatures

73 services