andre verschellingRegelmatig krijg ik de vraag wat er ‘hot’ is op het gebied van testen maar meestal moet ik dan toch het antwoord schuldig blijven. Is dat niet vreemd? Zou ik, als consultant, juist niet degene moeten zijn die het antwoord op een dergelijke vraag paraat heeft? Of sterker nog, zou ik niet de bedenker van het antwoord moeten zijn?

Er gebeurt heel veel op het gebied van testen dat valt niet te ontkennen en uit alles blijkt dat het vakgebied nog steeds in ontwikkeling is en steeds meer volwassen wordt. Het aantal blogs over testen groeit dagelijks met vaak, en dat mag ook gezegd worden, goede en interessante bijdragen. Er zijn levendige communities, soms formeel georganiseerd als Google+ communities, soms organisch ontstaan via blogs, twitter en ander vormen van social media. Seminars en beurzen mogen zich verheugen in een groot aantal aanvragen voor spreektijd en groeiende bezoekersaantallen. Maar wat is nu echt ‘hot’? Wat is het onderwerp waarvan bij al die testprofessionals het hart sneller gaat kloppen?
Wie het allemaal probeert te volgen, en ik probeer er veel van te volgen, zal niet kunnen ontkennen dat het lastig is om echt iets nieuws te ontdekken. Vaak zijn het variaties op bestaande thema’s. Daar is op zich niets mis Hotmee, want het kan leiden tot net weer even een nieuwe invalshoek, zoals variaties op een thema in de muziek ook vaak leiden tot verrassende wendingen terwijl de herkenbaarheid van het thema blijft. Maar het kan ook leiden tot herhalingen van standpunten, zoals discussies tussen voor en tegenstanders van internationale standaarden, die, net als in de politiek, leiden tot verwijdering en vervreemding van de achterban. Is er dan niets te benoemen wat nu echt ‘hot’ is? Internet of Things, Smart Mobility, Cloud, Industry 4.0, het zijn toch allemaal ontwikkelingen die op dit moment echt belangrijk zijn? Maar zijn er dan ook ontwikkelingen op het gebied van Smart Mobility test technieken of Internet of Things test processen? Geldt ook hier niet dat het allemaal variaties op een thema zijn?

Op school leerden we over de industriële revolutie en hoewel sommigen ons willen laten geloven dat er weer een industriële revolutie aan de gang is of op gang komt is de werkelijkheid dat er wel sprake is van industriële evoluties maar niet van revoluties. Ik denk dat hetzelfde geldt voor testen. De grote revolutie van niets naar iets ligt achter ons maar het evolueert nog steeds alleen, afhankelijk van de context, op heel verschillende manieren en in verschillende snelheden. Daarom is er ook niet één ding ‘hot’ in testen. Waar het ene bedrijf worstelt met het kweken van begrip voor een onafhankelijke tester in zijn ontwikkelteam is een ander bedrijf voor zijn agile cloud ontwikkeling op zoek naar een passende verfijning van de risico analyse aanpak. Soms is het proces een eerste stap om testkennis te vergroten en andere keren moeten we juist leren om het proces los te laten. Model Based Testing kan de stip op de horizon zijn voor wie de eerste stappen gezet heeft op het gebied van geautomatiseerd testen maar de benodigde tooling kan voor een ander de beperking vormen, bijvoorbeeld bij complexe systemen. Kortom, de stap die jij neemt in de evolutie van testen is door een ander misschien jaren geleden al genomen of men is er nog helemaal niet aan toe. Wat voor de één belangrijk is op een bepaald moment hoeft dat voor een ander niet te zijn. Daarom is er ook niet één ding ‘hot’ en zijn het ook niet twee of drie dingen maar alles is ‘hot’ en tegelijk ook niets. Het hangt er maar net vanaf waar je staat en waar je naar toe wilt.

Word jij ook warm van testen, en wil je graag verder praten over wat ‘hot’ is op het gebied van testen of juist niet? We gaan graag het gesprek met je aan. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.

ALTEN organiseert regelmatig informele Test borrels en jaarlijks een Test seminar. Blijf ons volgens, we begroeten je graag op bij ALTEN!

André Verschelling
Consultant