Terugblik Innovatie seminar 2018

Op 15 november jl. vond de zesde editie van het jaarlijkse Innovatieseminar plaats van ALTEN Nederland waarin dit jaar het thema ‘Data Driven Business Innovation’ centraal stond. De bezoekers hebben inzicht gekregen in de belangrijke rol van data en hoe deze voor nieuwe kansen kan zorgen.

Zo heeft Frank Velthuis (director digital development asset management) van Wärtsilä uiteengezet hoe zij met behulp van data en AI komen tot preventive en predictive maintenance. Data uit sensoren in machines van cruise- of vrachtschepen genereren gedurende hun levenscyclus grote datastromen op basis waarvan dure reparaties of down time voorkomen kan worden.

Andy Berkouwer van BeMobile heeft toegelicht hoe data de centrale spil vormt voor hun app Flitsmeister, die ons inzicht geeft in files, flitsers en navigatie. Andy heeft een kijkje achter de schermen gegeven en laten zien hoe Flitsmeister verkeersdata verzamelt en verwerkt. Door de inzichten die met deze data wordt verkregen is de ‘cowboy app’ uitgegroeid tot een serieuze gesprekspartner van diverse overheidsinstanties en een bekende voor veel dagelijkse gebruikers in het (Nederlandse) verkeer.

In een wereld met veel beschikbare data loeren ook gevaren, zoals die van hackers. Jeremy Butcher (COO)van Fox-IT heeft ons meegenomen in de verschillende soorten hackers en hun manieren van opereren. Hij heeft laten zien dat deze vooral de weg van minste weerstand zoeken en hun slag proberen te slaan op de plaatsen waar de buit het grootst zal zijn. In een wereld waarin de hoeveelheid data exponentieel groeit is het bewaken ervan een belangrijke uitdaging.

Tot slot heeft Garrelt Albers (Roadmap leader) van QuTech ons een inkijkje gegeven in de complexe wereld van quantum computing en communicatie. QuTech is een vooruitstrevende research organisatie, voortgekomen uit een samenwerking tussen de TU-Delft en TNO. Zij hebben zich ten doel gesteld om het eerste prototype van een schaalbare, fout-tolerante quantum computer te ontwikkelen die te maken is met bestaande electronicaconcepten. Een van de doorbraken is de ontwikkeling van physical Qubits, daarnaast kreeg het publiek inzicht in quantum algoritmes en een nieuwe, specifiek voor quantum computing gemaakt, operating systeem en architectuur.

Van onze bezoekers hebben we een mooie waardering voor dit seminar mogen ontvangen en we hopen vooral inspiratie te hebben gegeven voor toekomstige innovaties.

Innovation needs ALTEN

Tag
data, innovatie, innovation