Stap uit je comfortzone en durf risico’s te nemen

Saida Ouiazane (Raad voor Rechtsbijstand) heeft onlangs een aantal trainingen gevolgd in de ALTEN Masterclass ‘Junior Test Engineer’. Dit heeft haar geholpen in haar werk als Testanalist. Hieronder vertelt ze over haar ervaringen. 

“Mijn naam is Saida Ouiazane en ik ben werkzaam bij de Raad voor Rechtsbijstand. Vorig jaar heb ik een carrièreswitch gemaakt richting de IT-sector. Mijn belangstelling voor dit werk begon toen ik tijdens mijn vorige functie bij de Frontoffice in contact kwam met de afdeling Informatiemanagement. Ik volgde hier een korte stage en kwam erachter dat mijn interesses binnen de IT liggen. Dus heb ik zonder IT-achtergrond, maar met veel enthousiasme, de stap genomen om van start te gaan als Testanalist bij de afdeling Informatiemanagement van de Raad voor Rechtsbijstand.”

Masterclass bij ALTEN
“Tijdens mijn inwerktraject werd ik gekoppeld aan Ashwien Badal, een ervaren testconsultant van ALTEN. Om de nodige kennis op te doen adviseerde hij mij de Masterclass Junior Test Engineer bij ALTEN te volgen. We hebben samen besloten om te starten met de volgende cursussen: ISTQB-foundation, Agile Scrum en communicatievaardigheden.”

ISTQB Foundation
“Ik volgde de training ISTQB Foundation in een groep van vijf testconsultants. Zo kregen we de nodige aandacht tijdens de les. Onze docent (een ervaren testconsultant van ALTEN) heeft ons voorbereid op het examen. Dit deed zij door o.a. oefenopdrachten, praktijkvoorbeelden en theorie in behandeling te nemen. Vooraf hebben we nog geoefend met een proefexamen. Dit was erg fijn, want zo kon ik zelfverzekerd het examen maken. We hebben de training afgesloten met een gezellige borrel. Ik kan inmiddels zeggen dat ik deze cursus succesvol behaald heb en ben nu dus gecertificeerd tester.”

Agile Scrum
“Tijdens mijn tweede cursus kwam ik dezelfde deelnemers tegen. Onze docenten waren opnieuw ervaren testconsultants van ALTEN. De cursusdag was in twee delen opgesplitst. In de ochtend hebben we de theorie behandeld en in het tweede gedeelte kregen we een popquiz en oefenexamen. Vervolgens vormden we een scrumteam en hebben we geoefend met praktijkopdrachten. De docenten stonden continu open voor vragen en opmerkingen en hier heb ik zeker gebruik van gemaakt. Ik heb de cursus goed afgesloten en mijn certificaat Professional Scrum Master 1 behaald.”

Communicatievaardigheden
“Mijn laatste training werd gegeven door een externe communicatietrainer. Tijdens deze training hebben we les gehad over hoe je jezelf professioneel en vakinhoudelijk kunt presenteren op de werkvloer. Ze heeft ons goede handvatten meegegeven. Zo werkten we met gesprekstechnieken en  vaardigheden en kwamen er ook rollenspellen aan bod. Een aantal van deze technieken heb ik inmiddels in de praktijk toegepast.”

Terugblik
“Ik ben blij dat ALTEN mij bij mijn inwerktraject heeft ondersteund. Tijdens de masterclass ben ik leeftijdsgenoten tegengekomen met dezelfde interesses en ervaringen. We hebben elkaar geholpen en ondersteund en ik heb er veel contacten aan over gehouden. Geen ervaring in de IT-sector hoeft geen probleem te zijn. Passie, doorzettingsvermogen, ambitie en de juiste motivatie zijn de belangrijke elementen voor het behalen van je doel.”