Data in de Cloud – Let op uw waardevolle bezittingen!

Data is een waardevol goed. Het verzamelen ervan heeft een vlucht genomen en vertoont geen tekenen van afname. En waarom ook? Big Data & Data Mining lachen ons toe en beloven gouden bergen aan vooralsnog onontgonnen actionable information. Met de adoptie van de Cloud is het gemak van dataopslag en het aandeel externe data toegenomen. Cloud applicaties, services en opkomende concepten als IoT produceren data en de providers sturen middels de prijs van uitgaand internetverkeer aan op opslag en verwerking in de Cloud. Met voordelen en kansen alom is het zaak om de beveiliging van data als kapitaal in het oog te houden.

Opslag in de Cloud is per ontwerp ontsloten via het internet en zodoende benaderbaar door iedereen. Deze eigenschap vraagt om gepaste maatregelen ten einde de data te beschermen tegen misbruik, diefstal en gijzeling. Naast inherente motivatie zoals reputatie bescherming en business continuity speelt ook compliance hierin een rol. Veilig omgaan met data in de Cloud vraagt om aandacht bij het gebruik van het Cloud platform zelf en bij de applicaties welke er op gedraaid worden. Cloud providers bieden hiervoor toegangscontrole waarmee rechten afgebakend worden voor zowel gebruikers als applicaties. Eveneens zijn er voorzieningen voor data encryptie, in opslag, transport en op applicatie niveau alsmede HSM key management. Daarnaast zijn er uitgebreide monitoring en logging opties, om alarmering en audits te ondersteunen.

Met data encryptie als voorbeeld blijken er voldoende uitdagingen te zijn. Zo is het identificeren van de plaatsen in de organisatie waar zich gevoelige data bevind een flinke klus. Een systeem is slechts zo sterk als de zwakste schakel, zodoende moet gevoelige data in alle opslag locaties beschermd zijn. Dat vraagt ook om het centraliseren en consistent maken van key management, beleid en procedures. Dit zal tot uiting moeten komen in de cultuur en niet bij een enkel individu op het bord eindigen. Immers vormen eindige kennis van en aandacht voor encryptie, key & account management en veilig computergebruik bij werknemers een veelvuldig beproefde ingang.

Denkt u erover de stap naar de cloud te zetten, maar vraagt u zich af waar u op moet letten? Of wilt u weten wat de cloud nog meer voor u kan betekenen en hoe uw business hiervan kan profiteren? Kom dan op donderdag 8 juni naar ons seminar in Delft: CLOUDy, with a Chance of Insight. We vertellen u er graag meer over samen met onze klanten SKF en Vesting Finance en onze partner Microsoft. Laat u inspireren en informeren en wissel ervaringen uit.

Edwin Bos, Technical Consultant

Edwin Bos