Cloud en digitale transformatie

Cloud en digitale transformatie zijn nauw met elkaar verbonden. De komst van cloud computing is niet alleen een bron van digitale disruptie, het is tevens de beste opstap naar digitale transformatie. Meer dan een tool, een applicatie of een platform: het is een bouwsteen waarop een bedrijf een nieuwe manier van werken serieus kan doorvoeren. Een ‘must’ in zo goed als alle sectoren en industrieën, wil je relevant blijven in deze tijd van snelle veranderingen.

Leon WoltersDe drempel om de stap naar de cloud te wagen is laag. De directe voordelen zijn aansprekend. Cloud Computing geeft je toegang tot je data en applicaties altijd en overal, en vanaf ieder device. Als er snel rekenkracht of opslag nodig is, hoef je geen hardware aan te schaffen. Met een druk op de knop schakel je capaciteit bij en als je dit niet meer nodig hebt, zet je het uit. Ook voor applicaties gaat dit principe op: alleen betalen voor wat je gebruikt. Geen bedrijf dat hier in enige vorm al niet iets mee doet. Toegankelijkheid, schaalbaarheid, kostenbeheer, klassieke redenen waarom bedrijven de overstap naar de cloud maken. En dit zijn nog steeds goede redenen. Maar het grootste voordeel dat een bedrijf uit de cloud kan halen, ligt in de rol die het speelt in digitale transformatie.

Geen business ontkomt eraan: digitale disruptie. De combinatie van social, mobile, analytics en cloud heeft een gat geslagen in de status quo. Vele zaken die vanzelfsprekend waren omdat er geen betere manier mogelijk leek, worden op dagelijkse basis achterhaald. En bedrijven die denken de transformatie af te houden, ook. Innovatie en creativiteit zijn op dit moment de bepaalde factoren voor succes. Bedrijven die dit weten te omarmen, groeien. Dit kunnen nieuwe bedrijven zijn, met een frisse blik, zonder bagage en een vliegende start. Maar zeker niet alleen zij. Ook gevestigde clubs die kritisch naar zichzelf durven kijken. Zij realiseren wat de hoofdzaak van hun bedrijfsvoering is, de waarde ervan voor hun klanten, en hoe zij de beschikbare technieken vervolgens kunnen gebruiken juist dit centraal te houden en ondersteunende processen sneller, transparanter of zelfs overbodig te maken.

Geen van de beschikbare technische mogelijkheden speelt zo’n sleutelrol als cloud. Voor de interne organisatie legt cloud computing het fundament voor innovatie. Het bevordert experimenteren door snel iets op te kunnen zetten, uit te rollen en af te breken. De toegankelijkheid maakt het makkelijk voor teams om samen te werken. Ook teams die niet bij elkaar zitten, hetzij fysiek, hetzij organisatorisch. Een dergelijke mindset is essentieel voor het doen slagen van devops-projecten, hetgeen weer innovatie langs een andere as is. Ligt het fundament voor innovatie er eenmaal, dan kan de energie ook makkelijker gestoken worden in de volgende golf van technische ontwikkelingen. Hoe kan de business zich verder verbeteren met machine learning, AI, blockchaintechnologie of IoT?

Ook de klanten ervaren de voordelen. Door betere toegankelijkheid en beschikbaarheid, uiteraard. Maar vooral doordat beter tegemoet wordt gekomen aan wat de klant echt wil. Een bedrijf dat een digital enterprise is geworden, kan met de cloud het pad naar haar klanten korter, sneller en tweerichtingsverkeer maken. En niet alleen naar haar klanten. Partners, leveranciers, klanten van klanten, zelfs concurrenten; samen met een bedrijf en haar klanten vormen zij een symbiotisch netwerk dat nieuwe manieren van werken en zakendoen ontwikkelt dat geen partij op zichzelf zou kunnen neerzetten.

Zo zijn we weer terug bij de klassieke voordelen van cloud, maar met een twist. Niet als op zichzelf staande doelen, maar als motor van innovatie en als ladder naar een volgend plateau. En vanaf daar is het uitzicht weids.

Staat u ook voor belangrijke keuzes op het gebied van cloud en digitale transformatie? Bezoek dan ons Cloud seminar dat op 8 juni a.s. plaatsvindt in Delft en leer van organisaties die deze reis ook hebben afgelegd. Meer informatie over dit seminar leest via deze link. Ik hoop u dan te mogen ontmoeten!

Auteur: Leon Wolters

Consultant ALTEN IT (Digital Enterprise)

Data in de Cloud – Let op uw waardevolle bezittingen!

Data is een waardevol goed. Het verzamelen ervan heeft een vlucht genomen en vertoont geen tekenen van afname. En waarom [...]

Digital Enterprise

Digitale transformatie is overal om ons heen. IT-systemen gaan in een rap tempo naar de cloud. Mobile oplossingen zijn de [...]