Azure Data Catalog

Ruud Evers, BI / Alten

In de nieuwe wereld van data besteden we soms meer tijd aan het zoeken van data dan aan het analyseren ervan. Microsoft Azure Data Catalog is een volledig beheerde cloud service die fungeert als verzamelpunt van metadata van gegevensbronnen. Azure Data Catalog biedt mogelijkheden waarmee alle gebruikers, analisten tot scientists, gegevensbronnen kunnen registreren, detecteren, verkennen en gebruiken.

 Als je binnen een organisatie op zoek bent naar bepaalde data is dit de plek om te zoeken in plaats van de hele organisatie door te struinen. Aangezien je data kunt taggen, kan je daar direct op zoeken en hoef je dus niet allerlei systemen afzonderlijk af te gaan. Erg handig! Het biedt de mogelijkheid om van data definities te tonen, de stuctuur, etc. Je kan zelfs een gegevensprofiel aanmaken, zodat je direct inzicht hebt in de data. Tevens kun je vanuit de catalog de gewenste bron direct gebruiken in bijvoorbeeld PowerBI, Datatools en Excel.

 Zoals gezegd kun je diverse systemen registreren. Uit de systemen kan je dan weer de gewenste objecten selecteren die je wilt opnemen in je catalog. Nadat gegevens zijn geregistreerd kan je met de portal op basis van zoektermen op zoek gaan naar de data die je zoekt. Biedt deze service direct een analytische waarde? Nee, maar het helpt je wel om sneller tot waarde te komen. Het is een service die organisatiebreed gebruikt dient te worden worden, niet door een individu.

 Wil je meer weten over Azure Data Catalog of andere Microsoft Azure mogelijkheden om meer met data te doen? Neem contact op met ALTEN, we delen graag onze ervaringen.

 Ruud Evers, BI consultant